Pálmai Csilla

festészet tanár

„A festő a szemével rajzol, nem a kezével. Bármit lát, ha tisztán látja, képes ábrázolni.”

Maurice Grosser

  • Tanulmányok
   A Budapesti Tanítóképző Főiskola (rajz-népművelés) és a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző karának (rajz) elvégzése után 1982 – ben kezdtem el pályafutásomat.

  • Általános Iskola vizuális kultúra tanárnője és 2005 óta a Wesley-Da Capo A.M.I. festészet tanszakának nevelője vagyok.

   Szomorúvá tesz, hogy az általános iskolában nagyon kevés idő jut arra, hogy csemetéink szemét a látásra és ne a nézésre szoktassuk, hiszem, ennek hiányában más területeken sem boldogulnak. A művészeti nevelés véleményem szerint létfontosságú. Szeretném, hogy tanítványaim lelke kinyílhasson a foglalkozásokon, békére leljenek ebben a rohanó világban, felismerjék belső értékeiket, ráérezzenek az önkifejezés ízére. Igyekszem az új technikák, ismerteket átadása mellett önértékelésüket pozitívabbá tenni, érzelmi intelligenciájukat fejleszteni. Fontosnak tartom a tehetségek gondozását, a lehetőségek biztosítását, hogy fantáziájuk szárnyalhasson. Legalább ennyire lényeges számomra a kevésbé tehetségesek elindítása az úton, ezért igyekszem az új módszereket alkalmazni, differenciálni . Hiszem, hogy minden diák képes megtanulni rajzolni, ám a rajzolás erősen függ a helyes látástól, attól, hogyan dolgozzuk fel a vizuális információt.

   Feladatomnak tartom, hogy a gyerekekkel együtt legyőzzük a kreativitás útjában álló akadályokat. Nagyon büszke vagyok tanítványaimra, akiknek alkotásaiból évente kétszer kiállítást rendezünk iskolánkban.

   „Fent a felhő szélén egy angyal mindent lát, hogy a világot a Földön gyerekek rajzolják. Kicsiny , hegyezetlen ceruzák.”(Kormorán)