bemutatkozó videó

sz.adrienn@devsys.hu

Akácz Károlyné / Szigethy Adrienn

szolfézs tanár

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Kodály Zoltán

Tanulmányok, végzettség

  • Kölcsey Ferenc Tanítóképző Főiskola – Ének-zene szakkollégium
  • Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola – Ének-zene tanár
  • Szegedi Tudományegyetem – Okleveles ének-zene tanár (mestertanár)
  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Szakvizsgázott pedagógus, közoktatási vezető

Reflexióim a zenetanári hivatásról

Dunaújvárosban születtem és alapfokú tanulmányaimat a Dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában kezdtem meg ének-zene tagozaton, ahol első diplomám megszerzése óta tanítok ének-zenét elsőtől nyolcadik osztályig. Itt vált életem meghatározó részévé a zene, amely, ha kell megnyugtat, felkavar vagy éppen szenvedélyeket szít fel… megérinti a szívünket, gazdagodik általa a lelkünk. Nagyon jó ezt befogadni, átélni, de még jobb, ha mindezt mi adhatjuk meg másoknak!
Életem és munkám során nap, mint nap részese vagyok ennek a csodának! Hivatásomnak tekintem, hogy a zene szeretetét átadjam másoknak, hogy olyan eszközt adjak a kezükbe, mely segítségével értő-érző zenehallgatóvá, zenét „teremtővé” váljanak. A népzene, a klasszikus és mai zene megismertetése, megszerettetése a célom.
Tanításom során mindig összekapcsolom a ritmusjátékokat az énekléssel, a hangszerek, zeneszerzők megismertetésével és a kottaolvasás (szolfézs) megtanításával-megszerettetésével. A szolfézs a zene csodálatos nyelvének az elsajátítását jelenti. Izgalmas, érdekes, tele játékkal, közös élményekkel, a teremtés csodájával: a „gombócokból, pálcikákból” dallamok, hangzatok születnek és muzsikává, érzésekké válnak. A közös játék, közös zenélés élményt jelent diák és tanár számára is: együtt alkotunk, együtt éljük át a zenélés-teremtés örömét. Hiszem, hogy a zene, a művészetek által gazdagodik a lelkünk, az életünk teljesebbé válik!