bemutatkozó videó

kalman.karoly@ncdg.hu

Kálmán Károly

moderntánc tanár

Dunaújvárosban születtem, egészen gyerekkorom óta sportolok, több sportág kipróbálása után, a tánccal való találkozásomat édesanyámnak köszönhetem, aki egyik nyári szüneteben beíratott egy standard-latin tánctanfolyamra. Ezzel vette kezdetét a tánc szeretete az életemben. Pályafutásomat latin táncokkal – tánccal kezdtem, majd hamarosan áttértem a modern táncok világába, így elsajátítva a balett és a modern és kortárs táncok különböző stílusainak alapjait is. Tizenévesen kezdtem el táncolni és azóta is ez az életem. A tánc, számomra egyenlő az önkifejezéssel. Szeretném, ha ezt az életérzést, amit a zene és a tánc ad átadhatnám a tanítványaimnak.

Tanulmányok, tapasztalat

2008-ban végeztem a Táncpedagógusok Országos Szövetsége által indított – Modern – Kortárs tánc csoportvezetői képzésen.

Folyamatosan képzem magam, hisz minden évben, több intenzív kurzuson és workshop-on is részt veszek, ahol neves külföldi és magyar táncpedagógusoktól tanulhatom meg a legújabb technikákat, stílusokat és mozdulatokat, ezzel fejlesztve és frissen tartva saját tudásomat, amit a tanítványoknak is tovább adhatok.

1998 óta vezető táncpedagógusként és koreográfusként igazgatom a No Control Dance Group hip-hop tánccsoportot. Ez a dunaújvárosi csoport több mint 20 éve foglalkozik az utcatáncokkal és látványos és dinamikus műsorokkal próbálja átadni az utcai táncok életérzését a nézőközönségnek. A több mint 20 év alatt, már közel 1000 növendéket volt szerencsém tanítani.

Több alapfokú művészeti iskolában is tanítok, ahol a modern és kortárstánc szabadsága segít nekem abban, hogy megismerjem ki is vagyok valójában. Számomra a tánc nem csak egy testképző technika, vagy érzelmeim kifejezésének egyik lehetséges módja, hanem valójában előrevisz az önmegismerésben.

Óráimon a különböző táncstílusok alapjainak megismerése a legfontosabb, hisz csak úgy tudunk létre hozni egyedi mozdulatokat és trendeket, hogy ezen alapstílusok keveredéséből hozzárakva saját magunkat formálunk meg egy modern, személyre szabott irányadó vonalat.

Cél, hogy elsajátítsunk egy olyan stílust, melyet Mi saját magunk formálunk, alakítunk és alkotunk.

Kiknek szólnak az óráim?

Óráimra kezdőket és középhaladós táncos lányokat, fiúkat is egyaránt várok.

Mire számíthattok?

Hangulatos és változatos koreográfiák az órákon. Célom, hogy a kezdőknek átadjam az alapokat, a középhaladós táncosokból pedig kihozzam a legtöbbet, ami után kialakíthatják saját stílusukat.

…DANCE IS MUSIC MADE VISIBLE…